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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
08/10/2010 |
Data da última atualização: |
01/07/2016 |
Autoria: |
COSTA, R. G.; MESQUITA, I. V. U.; QUEIROGA, R. de C. R. do E.; MEDEIROS, A. N. de; CARVALHO, F. R. de; BELTRÃO FILHO, E. M. |
Título: |
Características químicas e sensoriais do leite de cabras Moxotó alimentadas com silagem de maniçoba. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 37, n. 4, p. 694-702, abr., 2008. |
DOI: |
10.1590/S1516-35982008000400016 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Avaliaram-se os efeitos da utilização de silagem de maniçoba (Manihot glaziovii Muell. Arg.) nas relações volumoso:concentrado 30:70; 40:60; 50:50 e 60:40% sobre a composição do leite, o perfil de ácidos graxos e as características sensoriais do leite de cabras Moxotó. Utilizaram-se oito cabras multíparas com aproximadamente 60 dias pós-parto, pesando em média 44 kg, em um delineamento quadrado latino duplo 4 × 4, com quatro tratamentos, quatro períodos e quatro animais. Cada período teve duração de 15 dias: dez de adaptação dos animais às dietas e cinco de coleta do leite. Não foi observado efeito das dietas na composição química do leite, que apresentou valores médios de proteína (3,79%), gordura (3,97 %), lactose (4,66 %), extrato seco total (13,12%), densidade (1,033) e acidez (19ºD). O fornecimento de silagem de maniçoba influenciou de forma linear crescente as concentrações de ácido mirístico (C14:0), que apresentaram valores de 6,15 a 7,85%, e de forma decrescente os teores de ácido linolênico (C18:3), cujos valores médios foram de 2,13 a 0,76% conforme aumentaram os níveis de silagem na dieta. Os resultados da ADQ (análise descritiva quantitativa) indicam que a utilização de silagem de maniçoba em dieta para cabras não confere mudanças sensoriais perceptíveis no leite. A inclusão de silagem de maniçoba na alimentação de cabras leiteiras em níveis de até 60% da dieta não altera a composição e as características sensoriais do leite.
[Sensorial and chemical characteristics of the milk of Moxotó goats fed with maniçoba silage].
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effects of the use of maniçoba silage (Manihot glaziovii Muell. Arg.) in different forage:concentrate ratio (30:70; 40:60; 50:50 and 60:40%) in milk composition, fatty acids profile and sensorial characteristics of Moxotó dairy goat milk. Eight multiparus goats were used, with approximately 60 days postpartum and about 44 kg on average, in a 4 × 4 Latin square design, with four treatments, four periods and 4 animals. Each period lasted 15 days : 10 of adaptation of the animals to the diets and 5 of milk collection. No effect of the diets was observed on milk chemical composition, which showed mean values of protein (3.79%), fat (3.97%), lactose (4.66%), total dry extract (13.12%), density (1.033) and acidity (19oD). A positive linear effect was observe for the miristic acid (C14:0), with mean values from 6.15 to 7.85%, and a negative linear effect was observed for the linolenic acid (C18:3), with mean values from 2.13 to 0.76%, due to the increase of silage levels in the diet. The results of ADQ (quantitative and descriptive analyses) show that the use of maniçoba silage in goats diet did not cause sensorial perceptible changes in the milk. The maniçoba silage inclusion in feeding of milk goat up to the level of 60% in the diet did not change the composition and sensorial characteristics of Moxotó breed goat milk. MenosResumo: Avaliaram-se os efeitos da utilização de silagem de maniçoba (Manihot glaziovii Muell. Arg.) nas relações volumoso:concentrado 30:70; 40:60; 50:50 e 60:40% sobre a composição do leite, o perfil de ácidos graxos e as características sensoriais do leite de cabras Moxotó. Utilizaram-se oito cabras multíparas com aproximadamente 60 dias pós-parto, pesando em média 44 kg, em um delineamento quadrado latino duplo 4 × 4, com quatro tratamentos, quatro períodos e quatro animais. Cada período teve duração de 15 dias: dez de adaptação dos animais às dietas e cinco de coleta do leite. Não foi observado efeito das dietas na composição química do leite, que apresentou valores médios de proteína (3,79%), gordura (3,97 %), lactose (4,66 %), extrato seco total (13,12%), densidade (1,033) e acidez (19ºD). O fornecimento de silagem de maniçoba influenciou de forma linear crescente as concentrações de ácido mirístico (C14:0), que apresentaram valores de 6,15 a 7,85%, e de forma decrescente os teores de ácido linolênico (C18:3), cujos valores médios foram de 2,13 a 0,76% conforme aumentaram os níveis de silagem na dieta. Os resultados da ADQ (análise descritiva quantitativa) indicam que a utilização de silagem de maniçoba em dieta para cabras não confere mudanças sensoriais perceptíveis no leite. A inclusão de silagem de maniçoba na alimentação de cabras leiteiras em níveis de até 60% da dieta não altera a composição e as características sensoriais do leite.
[Sensorial and chemical ch... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Raça Moxotó. |
Thesagro: |
Análise organoléptica; Caprino; Leite de cabra; Maniçoba; Manihot glaziovii; Volumosos. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 03917naa a2200289 a 4500 001 1863946 005 2016-07-01 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/S1516-35982008000400016$2DOI 100 1 $aCOSTA, R. G. 245 $aCaracterísticas químicas e sensoriais do leite de cabras Moxotó alimentadas com silagem de maniçoba. 260 $c2008 520 $aResumo: Avaliaram-se os efeitos da utilização de silagem de maniçoba (Manihot glaziovii Muell. Arg.) nas relações volumoso:concentrado 30:70; 40:60; 50:50 e 60:40% sobre a composição do leite, o perfil de ácidos graxos e as características sensoriais do leite de cabras Moxotó. Utilizaram-se oito cabras multíparas com aproximadamente 60 dias pós-parto, pesando em média 44 kg, em um delineamento quadrado latino duplo 4 × 4, com quatro tratamentos, quatro períodos e quatro animais. Cada período teve duração de 15 dias: dez de adaptação dos animais às dietas e cinco de coleta do leite. Não foi observado efeito das dietas na composição química do leite, que apresentou valores médios de proteína (3,79%), gordura (3,97 %), lactose (4,66 %), extrato seco total (13,12%), densidade (1,033) e acidez (19ºD). O fornecimento de silagem de maniçoba influenciou de forma linear crescente as concentrações de ácido mirístico (C14:0), que apresentaram valores de 6,15 a 7,85%, e de forma decrescente os teores de ácido linolênico (C18:3), cujos valores médios foram de 2,13 a 0,76% conforme aumentaram os níveis de silagem na dieta. Os resultados da ADQ (análise descritiva quantitativa) indicam que a utilização de silagem de maniçoba em dieta para cabras não confere mudanças sensoriais perceptíveis no leite. A inclusão de silagem de maniçoba na alimentação de cabras leiteiras em níveis de até 60% da dieta não altera a composição e as características sensoriais do leite. [Sensorial and chemical characteristics of the milk of Moxotó goats fed with maniçoba silage]. Abstract: The objective of this work was to evaluate the effects of the use of maniçoba silage (Manihot glaziovii Muell. Arg.) in different forage:concentrate ratio (30:70; 40:60; 50:50 and 60:40%) in milk composition, fatty acids profile and sensorial characteristics of Moxotó dairy goat milk. Eight multiparus goats were used, with approximately 60 days postpartum and about 44 kg on average, in a 4 × 4 Latin square design, with four treatments, four periods and 4 animals. Each period lasted 15 days : 10 of adaptation of the animals to the diets and 5 of milk collection. No effect of the diets was observed on milk chemical composition, which showed mean values of protein (3.79%), fat (3.97%), lactose (4.66%), total dry extract (13.12%), density (1.033) and acidity (19oD). A positive linear effect was observe for the miristic acid (C14:0), with mean values from 6.15 to 7.85%, and a negative linear effect was observed for the linolenic acid (C18:3), with mean values from 2.13 to 0.76%, due to the increase of silage levels in the diet. The results of ADQ (quantitative and descriptive analyses) show that the use of maniçoba silage in goats diet did not cause sensorial perceptible changes in the milk. The maniçoba silage inclusion in feeding of milk goat up to the level of 60% in the diet did not change the composition and sensorial characteristics of Moxotó breed goat milk. 650 $aAnálise organoléptica 650 $aCaprino 650 $aLeite de cabra 650 $aManiçoba 650 $aManihot glaziovii 650 $aVolumosos 653 $aAnálise sensorial 653 $aRaça Moxotó 700 1 $aMESQUITA, I. V. U. 700 1 $aQUEIROGA, R. de C. R. do E. 700 1 $aMEDEIROS, A. N. de 700 1 $aCARVALHO, F. R. de 700 1 $aBELTRÃO FILHO, E. M. 773 $tRevista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG$gv. 37, n. 4, p. 694-702, abr., 2008.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
16/03/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA, P. S.; SOARES, M. S. P.; BONA, N. P.; SILVA, P. G. DA; MENDONÇA, L. T.; VIEIRA, A.; DAL-PIZZOL, F.; VIZZOTTO, M.; LENCINA, C. L.; SPANEVELLO, R. M.; STEFANELLO, F. M. |
Afiliação: |
PATHISE SOUTO OLIVEIRA, UFPEL; MAYARA SANDRIELLY PEREIRA SOARES, UFPEL; NATÁLIA PONTES BONA, UFPEL; PÂMELA GONÇALVES DA SILVA, UFPEL; LORENÇO TORRES MENDONÇA, UFPEL; ANDRIELE VIEIRA, UNIVERSIDADE DO EXTREMO SUL CATARINENSE; FELIPE DAL-PIZZOL, UNIVERSIDADE DO EXTREMO SUL CATARINENSE; MARCIA VIZZOTTO, CPACT; CLAITON LEONETI LENCINA, UFPEL; ROSELIA MARIA SPANEVELLO, UFPEL; FRANCIELI MORO STEFANELLO, UFPEL. |
Título: |
Brazilian native fruit extracts act as preventive agents modulating the purinergic and cholinergic signalling in blood cells and serum in a rat model of metabolic syndrome. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Archives of Physiology and Biochemistry, 2020. |
Páginas: |
8 p. |
ISSN: |
1744-4160 |
DOI: |
10.1080/13813455.2020.1743723 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, we evaluated the effects of native fruit extracts on inflammatory and thromboregulatory parameters in animal model of metabolic syndrome (MetS) induced by highly palatable diet (HPD). Rats were divided into 4 experimental groups: standard chow, HPD, HPD and Psidium cattleianum extract, and HPD and Eugenia uniflora extract. HPD increased serum interleukin-6 (IL-6) levels. On the other hand, this change was prevented by extracts. HPD decreased NTPDase activity in lymphocytes and platelets and 50-nucleotidase in platelets. Treatment with extracts prevented these changes. An increase in adenosine deaminase (ADA) activity was prevented by E. uniflora in lymphocytes and serum of rats. Fruit extracts prevented the increase in the activity of acetylcholinesterase (AChE) in lymphocytes and butyrylcholinesterase (BuChE) in serum induced by the HPD. Brazilian native fruit extracts have anti-inflammatory and antithrombotic effects, demonstrating therapeutic potential in the prevention of complications associated with MetS. |
Palavras-Chave: |
Fruta nativa; Red fruits; Síndrome metabólica. |
Thesagro: |
Extrato; Extrato de Fruta; Fruta. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02091naa a2200349 a 4500 001 2130733 005 2022-06-10 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1744-4160 024 7 $a10.1080/13813455.2020.1743723$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, P. S. 245 $aBrazilian native fruit extracts act as preventive agents modulating the purinergic and cholinergic signalling in blood cells and serum in a rat model of metabolic syndrome.$h[electronic resource] 260 $c2020 300 $a8 p. 520 $aIn this study, we evaluated the effects of native fruit extracts on inflammatory and thromboregulatory parameters in animal model of metabolic syndrome (MetS) induced by highly palatable diet (HPD). Rats were divided into 4 experimental groups: standard chow, HPD, HPD and Psidium cattleianum extract, and HPD and Eugenia uniflora extract. HPD increased serum interleukin-6 (IL-6) levels. On the other hand, this change was prevented by extracts. HPD decreased NTPDase activity in lymphocytes and platelets and 50-nucleotidase in platelets. Treatment with extracts prevented these changes. An increase in adenosine deaminase (ADA) activity was prevented by E. uniflora in lymphocytes and serum of rats. Fruit extracts prevented the increase in the activity of acetylcholinesterase (AChE) in lymphocytes and butyrylcholinesterase (BuChE) in serum induced by the HPD. Brazilian native fruit extracts have anti-inflammatory and antithrombotic effects, demonstrating therapeutic potential in the prevention of complications associated with MetS. 650 $aExtrato 650 $aExtrato de Fruta 650 $aFruta 653 $aFruta nativa 653 $aRed fruits 653 $aSíndrome metabólica 700 1 $aSOARES, M. S. P. 700 1 $aBONA, N. P. 700 1 $aSILVA, P. G. DA 700 1 $aMENDONÇA, L. T. 700 1 $aVIEIRA, A. 700 1 $aDAL-PIZZOL, F. 700 1 $aVIZZOTTO, M. 700 1 $aLENCINA, C. L. 700 1 $aSPANEVELLO, R. M. 700 1 $aSTEFANELLO, F. M. 773 $tArchives of Physiology and Biochemistry, 2020.
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